- Úvod
- Blog
- Pro zákazníky - kupující a spotřebitele medu
- Co obsahuje MED a jak nám může pomoci se zdravím?
Co obsahuje MED a jak nám může pomoci se zdravím?
Co je to MED?
Med je sladká a lepkavá tekutina, kterou převážně vytvářejí včely. Sají buď nektar z květin, nebo sbírají medovici, kterou vylučují mšice a jiní drobní tvorové. Nektar nebo medovici nasají do svého medného váčku a přinesou ji do úlu, kde si tento obsah předávají z včely na včelu, čímž ji zahušťují, odpařují vodu, a co je důležité přidávají výměšky ze svých žláz. Když je med dostatečně odpařen, tedy obsah vody klesne pod cca 18 %, uloží med do plástů a zavíčkují.
Co med obsahuje:
cca 14 - 18 % voda
30 - 38 % fruktózy
26 - 33 % glukózy
1 - 10 % sacharózy
1 - 10 % vyšší cukry
0,1 - 0,6 % enzymů - glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza
0,1 % vitamíny - B1, B2, B3, B5, B6, C
0,1 - 1 % minerální látky - draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, mangan, křemík, zinek
0,1 - 0,5 % organické kyseliny
0,1 - 0,5 % aminokyseliny
dále ve velmi malém množství hormonální látky (noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky), vonné látky, přírodní barviva, tuky a další prvky
V podstatě med obsahuje téměř všechny prvky z periodické tabulky prvků. K tomu můžeme přidat další včelí produkty jako propolis, mateří kašičku a pyl, které v medu také určité velmi malé zastoupení mají.
Lidé často kupují kvanta doplňků stravy, vitamínů a minerálů v různých tabletách. Je otázka jak který člověk tyto komerční věci dokáže přijmout, zda jsou pro něj skutečně prospěšné a jaký je poměr cena - výkon.
Jedna důležitá poznámka k souboji cukr vs. med. Rafinovaný cukr se rozkládá v játrech, čímž je zatěžuje, jednoduché cukry v medu se do těla dostanou přímo v trávicím traktu a do jater se vůbec nedostanou. Tím se med dostává přímo k buňkám.
Když si dáte vše vyzkoumané o medu dohromady s tím, co tělo potřebuje a v jaké formě, pak med je podle mě jedna multifunkční potravina.
A právě s tímto mám pár tipů, jak med užívat.
1) Med jako potravina či sladidlo
- základ, používat med do cca 43 stupňů celsia, aby se zachovaly všechny dobré látky v medu, vysoká teplota většinu z nich prostě zničí
- sladit si čaj, kávu a další nápoje, opět připomínám, jde o teplotu, přidat med, až když se dá nápoje napít
- namazat na pečivo
- namazat na různé rýžové, kukuřičné a další chlebíčky (racionální produkty stravy)
- či prostě si každý den dát lžičku, či lžíci medu jen tak
2) Med jako základ dobré imunity
Zde mám dva recepty:
Vezměte kilovku tekutého medu, prolisujte do něj jednu až dvě paličky česneku, a jednu až dvě cibule na kostičky. Zamíchejte a nechte pár dní odstát. Vše dobré z medu, cibule a z česneku se spojí. Následně užívat jednu lžičku či lžíci denně, či docela dobré je si tuto směs mazat na chleba či rýžový chlebíček.
nebo
Varianta pro dospělé, o dost silnější. Smíchat slivovici, med, citrón a zázvor, ti opravdu silní mohou přidat i česnek. Zamíchat, nechat týden vše spojit a pak užívat.
A jaký med koupit?
Osobně doporučím ten z vašeho okolí, přímo od včelaře. Můžete mrknout na nabídku včelařů z našeho projektu Med od Jirky na tomto odkazu. Nebo najít včelaře přes www.mapavcelaru.cz.