Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-14 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Blog
Ztekucování či rozehřátí medu v domácím prostředí
Máte z léta koupené zásoby medu, které máte uskladněné někde ve špajzu, sklepě či skříni? Med ztuhne a stane se tvrdým. Nejde nabrat lžičkou ani nožem... číst celé
MED přímo od včelaře vs. MED z marketu
Tento článek by měl být vodítkem pro spotřebitele, jak, kde a hlavně v jaké kvalitě kupovat MED. číst celé
Zobrazit všechny články
Facebook Med od Jirky
 

 

Zásilkovna

Uloženka.cz

DPD

Platební metody

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Pro zákazníky - kupující a spotřebitele medu
  4. Co obsahuje MED a jak nám může pomoci se zdravím?

Co obsahuje MED a jak nám může pomoci se zdravím?

Co je to MED?

Med je sladká a lepkavá tekutina, kterou převážně vytvářejí včely. Sají buď nektar z květin, nebo sbírají medovici, kterou vylučují mšice a jiní drobní tvorové. Nektar nebo medovici nasají do svého medného váčku a přinesou ji do úlu, kde si tento obsah předávají z včely na včelu, čímž ji zahušťují, odpařují vodu, a co je důležité přidávají výměšky ze svých žláz. Když je med dostatečně odpařen, tedy obsah vody klesne pod cca 18 %, uloží med od plástů a zavíčkují.

Med

Co med obsahuje:

cca 14 - 18 % voda

30 - 38 % fruktózy

26 - 33 % glukózy

1 - 10 % sacharózy

1 - 10 % vyšší cukry

0,1 - 0,6 % enzymů - glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza

0,1 % vitamíny - B1, B2, B3, B5, B6, C

0,1 - 1 % minerální látky - draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, mangan, křemík, zinek

0,1 - 0,5 % organické kyseliny

0,1 - 0,5 % aminokyseliny

dále ve velmi malém množství hormonální látky (noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky), vonné látky, přírodní barviva, tuky a další prvky

V podstatě med obsahuje téměř všechny prvky z periodické tabulky prvků. K tomu můžeme přidat další včelí produkty jako propolis, mateří kašičku a pyl, které v medu také určité velmi malé zastoupení mají.

Lidé často kupují kvanta doplňků stravy, vitamínů a minerálů v různých tabletách. Je otázka jak který člověk tyto komerční věci dokáže přijmout, zda jsou pro něj skutečně prospěšné a jaký je poměr cena - výkon.

Jedna důležitá poznámka k souboji cukr vs. med. Rafinovaný cukr se rozkládá v játrech, čímž je zatěžuje, jednoduché cukry v medu se do těla dostanou přímo v trávicím traktu a do jater se vůbec nedostanou. Tím se med dostává přímo k buňkám.

Když si dáte vše vyzkoumané o medu dohromady s tím, co tělo potřebuje a v jaké formě, pak med je podle mě jedna multifunkční potravina.

A právě s tímto mám pár tipů, jak med užívat.

1) Med jako potravina či sladidlo

- základ, používat med do cca 43 stupňů celsia, aby se zachovaly všechny dobré látky v medu, vysoká teplota většinu z nich prostě zničí

- sladit si čaj, kávu a další nápoje, opět připomínám, jde o teplotu, přidat med, až když se dá nápoje napít

- namazat na pečivo

- namazat na různé rýžové, kukuřičné a další chlebíčky (racionální produkty stravy)

- či prostě si každý den dát lžičku, či lžíci medu jen tak

 

2) Med jako základ dobré imunity

Zde mám dva recepty:

Vezměte kilovku tekutého medu, prolisujte do něj jednu až dvě paličky česneku, a jednu až dvě cibule na kostičky. Zamíchejte a nechte pár dní odstát. Vše dobré z medu, cibule a z česneku se spojí. Následně užívat jednu lžičku či lžíci denně, či docela dobré je si tuto směs mazat na chleba či rýžový chlebíček.

nebo

Varianta pro dospělé, o dost silnější. Smíchat slivovici, med, citrón a zázvor, ti opravdu silní mohou přidat i česnek. Zamíchat, nechat týden vše spojit a pak užívat.

 

A jaký med koupit?

Osobně doporučím ten z vašeho okolí, přímo od včelaře. Můžete mrknout na nabídku včelařů z našeho projektu Med od Jirky na tomto odkazu. Nebo najít včelaře přes www.mapavcelaru.cz.

Mapa včelařů

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Kde nás najdete

Med od Jirky - Jiří Hejsek

Palackého 532 (Skály 58 prodej ze dvora)

Protivín, 398 11

Kontakty
Med od Jirky - Jiří Hejsek
Zákaznická podpora
(Po-Pá, 8-14 hod.)
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
© Copyright Jiří Hejsek
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz